Beveiliging IP camera's Adviescentrum

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een IP-camera?

Waar wil je de IP camera gebruiken?
Zoek je naar een IP camera voor in de woonkamer, slaapkamer of andere binnenruimte? Of zoek je een IP camera om je auto te beveiligen of je oprit en voordeur in de gaten te houden? Alle IP camera’s zijn als eerste in twee groepen te verdelen. IP camera’s voor binnen en IP camera’s voor buiten.

Hoe wil je de IP camera beelden opslaan?
Voor het opslaan van de beelden zijn er verschillende mogelijkheden. Als eerste is het handig om te kiezen tussen voortdurende opnames en opnames op basis van bewegingsdetectie.

PC
Indien gewenst kun je deze beelden rechtstreeks op de PC inzien, echter moet deze wel voortdurend aanstaan. Tevens moet je ook genoeg geheugen op jouw computer hebben. Veelal hoef je geen extra apparatuur aan te schaffen wanneer je de IP camera op je PC aansluit.

SD kaart
De beelden kunnen ook op een SD kaart worden opgeslagen, alleen is niet elke camera met een SD kaartlezer uitgerust. Er zit vaak ook een minimum en maximum GB aan de camera verbonden. Doorgaans is dit minimaal 16Gb en maximaal 128GB

NAS systeem
Je kunt de beelden ook op een lokaal NAS netwerk (bijvoorbeeld Synology) opslaan. Bedenk bij het kopen van een NAS systeem hoeveel camera’s je wilt aansluiten en hoe groot de opnamecapaciteit (1TB tot 4TB) moet zijn. Met 1TB kun je met 4 IP camera’s op hoge kwaliteit 4 weken doorlopend opnemen. De NAS kun je ook gebruiken voor andere multimediadoeleinden.

NVR
Met meerdere IP camera’s is een NVR ook erg handig. Dit staat voor Netwerk Video Recorders. Deze sluit je aan op je netwerk, hier worden de beelden van de (IP) camera’s in jouw netwerk opgenomen. Dit is de veiligste manier om je beelden op te slaan. Bedenk bij het kopen van een NVR hoeveel camera’s je wilt aansluiten en of je de beelden direct terug wilt kunnen kijken.

Hoe gemakkelijk moet de installatie zijn?
IP camera’s aansluiten kan soms even tijd kosten, gelukkig zijn er ook IP camera’s die je binnen 10 minuten aan de praat hebt. Over het algemeen is draadloos makkelijker dan een camera met bedrading. Echter is een bedrade camera stabieler dan een draadloze. Er is ook een tussenweg, bijvoorbeeld met PoE of Power-line Adapter.

Draadloos
Als we het hebben over draadloos is er soms toch een draad nodig. Er zijn namelijk IP camera’s op accu of batterij, welke volledig draadloos zijn. Er zijn ook IP camera’s die een stroomkabel nodig hebben. Het woord draadloos slaat eigenlijk op het niet nodig hebben van een draad voor internet, omdat er gebruik wordt gemaakt van wifi. Al deze camera’s zijn Plug and Play, deze producten zijn  binnen 10 minuten geïnstalleerd. Ideaal als je niet erg technisch aangelegd of wat minder tijd hebt. Houd er wel rekening mee dat de camera binnen 20 meter van de router moet staan voor de wifi verbinding.

Bedraad
Met een LAN kabel ben je verzekerd van stabiel beeld, zelfs op langere afstanden. Om deze afstanden te bereiken moet je wel kabels leggen. Dit kan best wat werk kosten vooral als je door muren heen moet. Echter hoef je dit maar eenmalig te doen en heb je stabielere beelden dan bij een draadloze camera.

PoE
Normale bedrade IP camera’s hebben twee kabels nodig. Een stroomkabel en een LAN kabel voor internet. Met een PoE IP camera heb je slechts één kabel nodig. Internet en stroom gaan door dezelfde kabel. Let op dat je deze kabel wel van de router naar de camera legt.

Power-line Adapter
Dit is iets voor technisch onderlegden. Je maakt namelijk van je stroomnet een supersnel computernetwerk door het internet over het stroomnet te laten lopen. Dit is allemaal zonder kabels!

Welke standaard functies moet de IP camera hebben?
Niet iedere IP camera heeft PTZ, nachtvisie of IR-Cut. Gelukkig heb je in de meeste gevallen niet alle functies nodig. Om je bij deze keuze te helpen leggen wij hieronder de verschillende functies uit.

PTZ
Pan, Tilt en Zoom. Dit is de betekenis van PTZ. Makkelijk gezegd is dit een camera die je op afstand kunt draaien, inzoomen en kantelen. Dit kan via je smartphone, tablet, laptop of computer. Met een PTZ IP camera heb je volledige controle. Je kunt hierdoor gemakkelijk met één PTZ IP camera een grote ruimte in de gaten houden.

Resolutie
Je kunt kiezen uit drie verschillende resoluties, HD, Full HD en Super HD.
Met een resolutie van 1280x720 spreken wij over HD. Met een HD camera kun je makkelijk tot 20 meter filmen. Wanneer er een resolutie van 1920x1080 wordt aangegeven hebben wij het over Full HD, hiermee kun je nog wat verder en scherper filmen dan met een HD camera. Een resolutie van 2560x1440 wordt Super HD genoemd, hiermee kun je dag en nacht scherp filmen. Het beeld is zo duidelijk dat je voorwerpen en gezichten kunt herkennen.